Sensommar är skördefesttid på Värmlandsnäs, det är sedan gammalt.
Inget undantag gjordes i helgen då ett stort antal lokala och mer långväga jordbrukare, hantverkare, försäljare och musikanter visade sina färdigheter för de många besökarna.
Dignande grönsaksbord samsades sida vid sida med veteranbilar, praktfulla blomsterarrangemang, mustfabrikanter, smyckestillverkare, brödförsäljare och det mesta under ledordet småskaligt.
På Erseruds gård tog Stella Edman, 4, chansen att studsa runt i och prova den populära vetebassängen – som en sandlåda fylld med vetekorn som rönte stor uppskattning hos barnen.
Med sig hade hon hela familjen – mamma Linda, pappa Henrik samt morföräldrarna Majvor och Odd – och tack vare mamma Lindas Säfflerötter har skördefesten blivit en uppskattad tradition.
– Vi brukar alltid åka hit tillsammans med mina föräldrar. Det är fantastiskt att få bli inbjuden och se alla lantbrukare och alla hantverkare. För barnen som inte är uppvuxna på landet är det viktigt att få se var mjölken och havret kommer från, säger Linda Edman som hoppas fylla väskan med med potatis och honung.
- Det här är också en form av kulturarv, som ibland glöms bort.
Från Ölseruds kvarn, något längre ut på näset, kom en trevlig doft av nybakat bröd. I den gamla byggnaden sålde hembygdsföreningen allt från rustika matbröd till ljuvliga småkakor.
– Det som gått mest i år är väldigt mycket sötbröd, berättar Charlotte Kullander Hedbom.
Utanför kvarnen stod Greeks handelsträdgård med ett inbjudande bord fyllt med grönsaker. Bland betor i olika kulörer, blomkål, fänkål, bönor, lökar, morötter var de solmogna tomaterna det enda utan Krav-märkning.
- Intresset för Kravodlat är väldigt stort. Kunderna frågar ofta om det är Krav, och är det inte det väljer de kanske något annat, säger Anneli Greek.