Det varma vädret är gynnsamt för algblomningen. Men i år tycks Vänern ha klarat sig utan större ansamlingar av den grumliga och giftiga sörjan.
Det närmaste man kommit är bilder som en privatperson skickade in till Hammarö kommun.
Hammarö kommun har inte tagit några prover men det kan ha förekommit algblomning.
– Det har funnits misstanke om algblomning, säger Anders Hetland, miljöinspektör. Vi fick bilder som en privatperson tagit. Problemet är att det flyttar sig mellan olika platser.
Men några prover har inte tagits. Däremot har kommunen gått ut på sociala medier och varnat invånarna för badklåda.
– Det verkar lovande, säger Bengt Jonsson
Läget är lugnt även i Säffle.
– Jag har tagit vattenprover men inte sett något. Men jag ha fått ett mejl om trolig algblomning i Summeln, en liten sjö mellan Säffle och Värmlands Nysäter, säger Anna Rangfeldt, miljö- och hälsoskyddschef.
I Kristinehamn har man inte sett någon algblomning i Vänern.
– Vi var ute och tog vattenprover under förra veckan och jag såg ingen algblomning då, säger Lasse Hagerö, miljö- och hälsoskyddsinspektör.
Inte heller i Karlstads kommun har man sett någon algblomning.
– Det verkar lovande, säger Bengt Jonsson. Jag var ute vid Sundsta förra fredagen och tittade, det brukar vara där den finns. Vi har inte heller sett något vid våra rutinmässiga bakterieprover.
Grums kommun hade ingen miljöinspektör på plats under fredagen men det ska ha tagits prover tidigare under sommaren och de var bra.
Det är inte bra för vare sig människor eller djur att bada i vatten med algblomning. Men vuxna ser den och kan vanligen även hindra barnen från att bada.
– Det är värre med hundarna, de hoppar i ändå, säger Margareta Tervell, länsveterinär. En hund kan dö om den får i sig vatten med algblomning och om de blir sjuka och börjar kräkas när man vet att de badat ska man till veterinär snarast. Det är så pass farligt att de kan dö. Det räcker om hunden bara badat fötterna ska man tvätta av dem när man kommer hem.